Sao Tome - wyspy Świętego Tomasza położone są u zachodnich wybrzeży Afryki. Wyspa ta była jedną z pierwszych na których zaczęto uprawiać owoce kakaowca w rejonie Afryki. Z Sao Tome drzewa kakaowca przedostały się Nigerii i Ghany.
Wyspy Świętego Tomasza to żyzne, wulkaniczne tereny na które, po raz pierwszy przywieziono ziarna kakaowca z Brazylii około 1822 roku. Znajdują się dokładnie pośrodku wąskiego pasa wzdłuż równika równika, które jest idealnym miejscem dla dojrzewania wyśmienitego, aromatycznego kakao o delikatnym smaku. Wyspy Świętego Tomasza są miejscem, które posiada najlepsze warunki dla optymalnego rozwoju kakao pod względem temperatury, opadów, wilgotności, naturalne zacienienie drzew i gleby pochodzenia wulkanicznego.
Zdjęcie - Hortencia i jej syn Noel szczepią sadzonki (źródło:DIVINE)
W pierwszej połowie XX wieku Wyspy Świętego Tomasza były największym producentem kakao w Afryce, co spowodowało że otrzymały przydomek " wysp czekoladowych".
Kolonia portugalska stała się największym producentem kakao dzięki katorżniczej pracy dziesiątek tysięcy niewolników. Ta mroczna rzeczywistość została ujawniona i opisana na łamach czasoposma Harper's Magazine w 1904 roku. Autor Henry Woodd Nevinson napisał, że São Tomé z 1904 r. Było "gorącym klimatem gorącego ciepła i potoków deszczu". Rodzaj warunków, które "zabijają ludzi i sprawiają, że drzewo kakaowe kwitnie". Raporty z jego później opublikowanej książki, Współczesne niewolnictwo , mówią, że wskaźnik śmiertelności wśród dorosłych niewolników wynosił 12 do 14 procent, liczba ta wzrosła do 25 procent wśród dzieci niewolników. Większość zmarła w ciągu kilku lat, ponieważ "bardzo trudno było przekonać ich do przeżywania nędzy i tęsknoty za domem".
Zachodni konsumenci zareagowali szokująco i niesmakiem na tę wiadomość, a znaczna część produkcji przeniosła się z Wysp Świętego Tomasza na plantacje Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej, które nie korzystały z niewolniczej pracy.
Chociaż wielkie firmy czekoladowe, takie jak Cadbury, nadal w dalszym ciągu faworyzowały zyski z powodu etyki przez wiele lat, przemysł kakaowy w Wyspach Świętego Tomasza zaczął słabnąć. Po ostatecznej niepodległości kraju w 1975 r. Przemysł kakaowy całkowicie "popadł w zaniedbanie", jak twierdzi Kristy Leissle , autorka książki " Cocoa" z 2018 r . Sprawy pozostały takie do 2009 r., Kiedy Międzynarodowy Fundusz Rolny ONZ (IFAD) i Cafédirect, marka kawy pochodząca z uczciwego handlu, wprowadzona pod koniec lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku w celu rozwiązania globalnego kryzysu cen kawy i kakao, rozpoczęła współpracę z rolnikami na wyspie, aby stworzyć Targi Handel ziarnami kakaowymi za pomocą modelu spółdzielczego.
W związku z rozwojem rzemieślniczej produkcji czekolady i wzrostem popytu na na produkty wysokiej jakości o wyraźnym pochodzeniu uprawa kakao na Sao Tome zaczęła się poprawiać.
Czekolada kraftowa – czyli czekolada, która produkowana jest z jednorodnych odmian ziaren kakao wyróżnia się smakiem, na który na wpływ gatunek ziarna kakaowca, warunki uprawy, terrior.
Na wyspach São Tomé występują różne podgatunki kakaowców, z których najważniejszym jest Amelonado. Amelonado pochodzi z rodziny forastero jest aromatyczny i posiada unikalne cechy genetyczne i organoleptyczne,które pochodzą z głębokiej Amazonii.
Kakaowce rosnące na wulkanicznych glebach Sao Tome i Principe mają intensywny i charakterystyczny smak, co jest bardzo ważną cechą na rozwijających się rynkach manufaktur czekoladowych produkujących czekoladę kraftową. Posiada bogaty aromat pieczonego kakao oraz wyczuwalne nuty owocowe min moreli i czerwonych owoców.
Surowe ziarna kakaowca z wysp Świętego Tomasza / Sao Tome dostępne są w sklepie internetowym www.beantobar.pl
Ziarna kakaowca to główny składnik czekolady, która jest najpopularniejszym smakołykiem na świecie znanym chyba przez wszystkich.
Ziarna kakaowca pochodzą z owocu drzewa kakaowego. Roślina ta pochodzi z Amazonii w Ameryce Południowej, obecnie uprawiana jest w klimacie tropikalnym w tzw pasie kakao i kawy w Ameryce, Afryce i Azji.
Drzewo kakaowca owocuje przez cały rok, podłużne owoce (kabosy) zawierają kilkadziesiąt ziaren (40 – 50 ziaren) pogrążonych w biały miąższu. Po zbiorze dojrzałe owoce są rozłupywane, a wydobyte ziarna kakaowca fermentują przez okres 3 – 7 dni pod liśćmi bananowca.
Po okresie fermentacji surowe ziarna kakao suszy się na słońcu przez kilka dni, po wysuszeniu wilgotność ziaren spada z 60% do ok. 10 %.